Volkskunstgroep Scarminkel

Scarminkel op weekend

Met zo’n 60 personen, van enkele maanden oud tot +/- 70 jaar, trokken we naar de mooie locatie van Peace Village in Mesen. Bij aankomst konden we het hele domein verkennen, want overal hingen (kinder)foto’s op die we moesten herkennen. Direct een heel aangename manier van kennismaken: ben jij die baby, of waar hangt jouw foto? Jong en oud hielp elkaar met de zoektocht.

’s Namiddags werd er opgesplitst in drie activiteiten: een grote (berg op- en af)wandeling waarbij we info kregen over de schrijfster Marguerite Yourcenar. Enkele geoefende kinderen gingen vlot mee en verzamelden tussendoor nog kastanjes om te poffen. Een andere groep deed de tocht van de kamsalamander, met allerlei opdrachten voor de kinderen. Het drukatelier van Raymond werd door de rest bezocht en de begeesterde verteller deed je zin krijgen om ook drukker te worden.
Bij de quiz riepen de vragen en foto’s heel wat herinneringen op. Vooral bij de groepsfoto van zo’n 30 jaar geleden, waarbij we alle scarminkels die figuren van de poppenstoet uitbeeldden moesten herkennen, werd getwijfeld over wie wie was. De zes ’tableaux vivants’ die de volwassenen in een mum van tijd moesten uitbeelden herkenden de kinderen zonder problemen, en zorgden voor heel wat hilariteit.

Ook een kampvuur mocht niet ontbreken en met een paar slokken picon waren de stemmen gesmeerd om te zingen, onder begeleiding van doedelzakken, trekzak en klarinet. Volle maan en wazige heuvelruggen maakten het geheel compleet.

Op zondag werd het éne voorziene ochtendgymnastieknummertje spontaan door de kinderen overgenomen : ze dansten en turnden er lustig op los . Zo waren de spieren goed gesmeerd om nog een mooie herfstwandeling te doen rond Kemmel, waardoor de aperitief op de kiosk in de dorpsweide super lekker smaakte.(ps: dank aan de weergoden!)

Het thema van het weekend was: tussen pot en verf. We kregen regelmatig een portie verf die door de kinderen op stukken canvas mochten geschilderd worden. Bij het slotmoment werden de schilderwerkjes samengevoegd, en daarbij kwam het embleem van Scarminkel te voorschijn…. het eindresultaat was ècht prachtig!
We bedankten onze kookploeg die zich weer eens kon uitleven, maar vooral ook de werkgroep : Joke, Pieter, Wolf en Jasper : goed gedaan!

Lieke Ghys