Volkskunstgroep Scarminkel

Geschiedenis

 

Het verhaal van Scarminkel:

Wat kon men lezen in de kranten van eind april 1978?

Ja, het is waar! Sente is verrijkt met en volksdansgroep. De kleine spruit werd met een meerderheid der stemmen gedoopt met de naam Scarminkel.” Het idee tot het opstarten van een volksdansgroep ontstond op een gezellig samenzijn waar iedereen het er roerend over eens was dat de Vlaamse volksdans en folklore in Sente moest gepromoot worden en van uit die gedachte werd Scarminkel geboren. Van bij de start telde de groep een 30-tal leden en maandelijks werd er toen lustig gepoogd om enkele volkse pasjes aan te leren. Een eerste belangrijke realisatie was het inrichten van een Meiboomplanting op de hoeve van Germain Messely. In Sente wordt daar nu nog over gepraat. Scarminkel deed het goed, de groep groeide, er kwamen meer muzikanten en danser, er kwamen optredens, aanvankelijk in de regio, later in het Vlaamse land, ook over de taalgrens en uiteindelijk ook in het buitenland. Er werd ook aandacht besteed aan het opnieuw in ere herstellen van een aantal oude volksgebruiken zoals bietentochten met de jeugd en het inbranden van een nieuwe woning. Ook in de memorabele opvoeringen van het toneelstuk “En waar de sterre bleef stille staan” had Scarminkel een groot aandeel en was dat niet het embryo voor het ontstaan van de toneelgroep “Triene Wup”?

Scarminkel verbroederde met de “Terschellinger Volksdansgroep”, zij kwamen naar ons, wij gingen bij hen en uit deze ervaringen en uitwisselingen is een heuse band ontstaan met het eiland. Uit diverse ontmoetingen zoals deelname aan festival of fungeren als gastgroep voor een of andere buitenlandse groep zijn meerdere kennissen- of vriendenkringen ontstaan. Zo waren er contacten met groepen uit Tsjechië, Hongarije, Polen, Spanje, Bulgarije en noem maar op.

Ondertussen waren er ook contacten en optredens op verschillende plaatsen in Frankrijk, we trokken naar onze vrienden in Sankt Leonhard am Forst in Oostenrijk en de voorlopige “top of the bill” werd ons bezoek aan Schotland waar we er ook in slaagden om als enige buitenlandse groep op de gerenommeerde Schotse “Highland Games” op te treden.

Na 30 jaar was de groep al uitgebreid tot 50 leden, er was een gepaste muzikale inbreng en met werelddansen ontstond er een goede jeugdwerking. Er is een meter en peter en onze voorzitter werd Gouwvoorzitter. Om hun verjaardag te vieren werd in 2009 opnieuw verbroederd met de Terschellinngse Volksdans en de West Aleta Singers. In mei van dat jaar was er nog een feest met de Huntly Pipe & District Band en Le Réveil Ardennais.

In 2013 is er een nieuw bestuur, telt de groep 84 leden en zijn er ook weer nieuwe contacten met “Kent Country Folk” uit Faversham. De Irish night was een schitterend voorbeeld van hoe verschillende verenigingen kunnen samenwerken. Ook hebben we een groep doedelzakspelers die ons, samen met de andere muzikanten, op de reuzenstoeten kunnen ondersteunen.

De groep heeft een mooie toekomst voor zich en heeft dit uiteraard te danken aan alle oud-leden, leden en sympathisanten, alle gastgezinnen en alle groepen of waar we mee samenwerkten.

DANKUWEL!