Volkskunstgroep Scarminkel

Reuzenstoet Zedelgem

Rietje Vlas was een van de vele reuzen die naar de parking van de Colruyt in Zedelgem gebracht werd, waar hij, net zoals een groot deel van zijn collega’s, werd gemonteerd. Daarna werd hij naar zijn startplaats gebracht. De stoet begon stipt om 15u en aangezien we niet aan de kop van de stoet stonden opgesteld was het even wachten voor ons. Maar rond 15u20 mocht Rietje dan toch de benen strekken, vergezeld van 4 danskoppels van Scarminkel uit Sente. Ook vkg. ’t Vrij Uurke ging mee in de reuzenstoet met vendeliers en dansers. ’t Was een mooie, zonnige dag, en dus hebben zowel deelnemers als toeschouwers genoten, al dan niet gezweet.

Op ’t einde van “de rit” bleven alle reuzen tentoongesteld tot rond 18u. Er was ook nog een zeer gesmaakt optreden van capoeira dansers. En mee dansen mocht ook!

Een zeer geslaagde stoet waaraan zo’n 99 reuzen deelnamen volgens de affiche, maar ik heb ze niet geteld… En na het meestappen van de stoet had ik geen puf meer over om de reuzen te tellen.

Een veel gestelde vraag van kinderen, ivm Rietje, die ik hoorde was: “waarom draagt die haar mee?” Of “wiens haar heeft die in zijn hand?” Rietje heeft een streng vlas in zijn hand…

Lieke Ghys