Volkskunstgroep Scarminkel

Brief aan een Reus … Missie Monique

Op een dag ontvingen ze bij vkg. Scarminkel in Sente een handgeschreven brief van een mindervalide dame uit Frans-Vlaanderen binnen.

Ze schreef dat ze een hele grote fan van reuzen is, maar door haar handicap niet in staat is om naar reuzenstoeten of bijeenkomsten te gaan. Omdat ze ook niet overweg kan met internet en facebook, vroeg ze een “fotokopie” van onze reus Rietje Vlas uit Sentete willen opsturen.

Tijdens de vergadering opperde Luc (van de werkgroep van Reus Rietje Vlas) om haar te verrassen en met reus Rietje naar daar te gaan. Dat idee werd enthousiast onthaald en Luc en Lieke gingen op prospectie.

In samenwerking met de toeristische dienst van Steenwerck, en zonder dat mevr. Monique Padou van iets wist, hebben we reus Rietje Vlas en ook nog zijn grote vriendin reuzin Minneke van Bissegem (die direct bereid was om aan de ‘missie’ mee te doen) in het ‘musée rurale’ opgesteld.

We hebben de compleet verraste Monique opgehaald en haar geen fotokopieën, maar echte foto’s van haarzelf, haar hondje maar vooral met de 2 reuzen erbij, bezorgd. Een paar dansjes, inclusief de reuzendans, maakten het plaatje compleet.

Monique was zelfs nog nooit in het museum geweest ondanks dat ze op wandelafstand ervan woont…(ps: een aanrader als je even in de buurt bent!)

Na afloop hebben we een totaal overrompelde maar ongelofelijk gelukkige Monique terug naar haar stulpje gebracht. Ze zal zich nog jaren die bewuste zaterdag herinneren met de reuzen.

Een heel dikke merci voor de medewerking van Scarminkel en werkgroep reuzen Bissegem!

Lieke Ghijs